úterý 23. března 2010

Výroční zpráva 2007

Vážení čtenáři haťského zpravodaje, dovolujeme si Vás informovat o činnosti modelářského spolku Model klub Hať v uplynulých měsících......

Obě setkání zorganizovala paní Mirka Svobodová. O výborné občerstvení při pohoštění polských hostů a naši přepravu a logistickou podporu při výjezdu za hranice se postaral pan Jiří Hawlik, za což oběma velice moc děkujeme.
Na konci školního roku pořádal Model klub Hať pro děti z modelářského kroužku exkurzi na krajské letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Na programu byla prohlídka hangárů a ukázka jednotlivých letadel, prohlídka leteckého simulátoru, na kterém probíhal výcvik budoucího pilota. Pro zajímavost tento typ simulátoru je pouze v Praze a v Mošnově. Všechny nás nadchla návštěva Hasičského záchranného sboru letiště Mošnov. Hasiči ochotně ukázali své nejmodernější hasičské vozy a jejich bohaté vybavení. Předvedli výkon a možnosti vodního děla, hydraulických nůžek, agregátů a mnoho dalšího. Součástí prezentace byla i přednáška, která obsahovala velice zajímavé informace jako například časový limit k připravení zásahu, složení týmu a další zajímavé věci. Jako třešničku na dortu si každý mohl vyzkoušet sjet po tyči z operačního střediska hasičské služebny až do garáží. Tato atrakce dětem exkurzi hodně zpestřila. Na závěr celého dne pro nás byla udělena výjimka a byli jsme s dětmi puštěni na řídící věž, z které byl nádherný pohled na celé letiště a řízení jeho provozu.
Ve spolupráci s Městským úřadem Hlučín a Domovem dětí a mládeže v Hlučíně se Model klub Hať účastnil 21. září prezentace volnočasových a zájmových aktivit na nádvoří hlučínského zámku. Mezi prezentacemi hudebních a výtvarných kroužků, hasičů, chovatelů a dalších volnočasových sdružení byl k překvapení všech zájem o modelářský stánek opravdu veliký.
Úspěchy jsme zaznamenali i na soutěžním poli. Reprezentant Jiří Plaček, který velice úspěšně hájí klubové barvy v akrobatickém lítání v kategorii RCA, skončil na dvou soutěžích v Zábřehu u Dolního Benešova na prvním a druhém místě. Na soutěži ve Valašských Kloboukách zaujal krásné šesté místo. V těsném závěsu byli na soutěži v Zábřehu pan Günther Gajda na nádherném třetím místě a na další soutěži na místě pátém. Další z našich reprezentantů Martin Mikolajek, který lítal svůj první ročník soutěže, se umístil na velmi hezkém šestém místě. Největším úspěchem soutěžního ročníku byla kvalifikace Jiřího Plačka na mistrovství České republiky. Bylo to první mistrovství republiky v historii Model klubu Hať. Konalo se v Ústí nad Labem. Mezi celorepublikovou špičkou se pan Plaček umístil na pěkném čtrnáctém místě.
Letecká soutěž se pořádala i na haťském letišti a to 26. srpna v soutěži v přesnosti přistání. Na tento den vyšlo perfektní počasí, tudíž diváků a hlavně soutěžících bylo opravdu mnoho. Soutěžilo se ve dvou kategoriích a to v kategorii podvozkových letadel a nepodvozkových. Důvod rozdělení na tyto dvě kategorie byl jednoduchý. Jelikož princip soutěže spočívá v tom, že v třech letových kolech se musí pilot se svým modelem co nejblíže přiblížit k vyznačené čáře na letišti, přičemž nemůže používat tah motoru, ale jen čistou kinetickou energii získanou při přistávacím manévru. Podvozkové stroje mají delší dráhu dojezdu a bezpodvozkové modely, které postrádají kolečka mají velký součinitel tření, tudíž většinou se podaří zastavit v minimální blízkosti od čáry. Z výše zmiňovaných třech soutěžních letů se jedna nejdelší vzdálenost a tudíž nejhorší skóre škrtá a sčítají se dvě nejbližší vzdálenosti, které určí vítěze. V podvozkové kategorii obhájil své vítězství z minulého roku pan Martin Mikolajek. V kategorii nepodvozkových modelů vyhrál pan Jiří Plaček. Oběma vítězům gratulujeme!
Pátého října Model klub Hať zahájil po prázdninové pauze provoz modelářského kroužku pro děti a mládež. Kroužek nyní navštěvuje 22 aktivních dětí se zájmem o manuální práci. Na letošním programu máme stavbu draků a uspořádaní drakiád v Hati a Darkovicích, dále pak výstavbu házedel, halových modelů, větroňů a spoustu dalších zajímavých věcí. Kroužek probíhá každý pátek od 15 do 17 hod. v dílnách ZŠ v Hati. Všechny děti a případní noví zájemci o tento rychle atraktivní kroužek jsou srdečně zváni.