úterý 22. června 2021

Navigační pohár Petra Tučka

V sobotu 19. června patřil vzdušný prostor nad Opavskem ultralehkým letadlům. Do Hati se slétli piloti z celé republiky, aby se zúčastnili navigační letecké soutěže, kterou pořádal Model klub Hať. Při této příležitosti měli diváci možnost vidět téměř tři desítky ultralehkých letounů.

Model klub Hať v druhé polovině června pořádal čtvrté kolo Navigačního poháru Petra Tučka. Celorepublikové letecké soutěže se zúčastnilo 24 soutěžních posádek. Do Hati přiletěli piloti z Šumavy, Českých Budějovic, Prahy, Krkonoš a z dalších vzdálených míst. Principem soutěže bylo proletět stanovenou trať s využitím navigačních dovedností závislých na letecké mapě, orientačních bodech, rychlosti a času. Používání GPS navigace je obecně v soutěži zakázáno.

Letecká trať vedla přes Hlučínsko a Opavsko. Na přibližně 110 km bylo stanoveno šest otočných bodů. Pro získání více bodů museli piloti zaznamenat do mapy jeden znak, který se na trati nacházel a také třináct míst, které obdrželi na fotografiích,“ vysvětluje ředitel soutěže Martin Mikolajek. Jednotlivé body se do mapy posádky zakreslovaly s přesností pouhých dvou milimetrů. Na závěr na piloty čekala hodnocená přesnost přistání. Po soutěžním letu se kontrola trati vyhodnotila za pomoci GPS zapisovačů, které zaznamenávaly let každé posádky.

Model klub Hať reprezentovaly posádky Jiří Plaček, Eva Babincová (4. místo) a Günther Gajda, Petr Škovránek (6. místo). Všem zúčastněným gratulujeme!

Závěrem bychom chtěli poděkovat Sboru dobrovolných hasičů Hať, za požární dozor, organizačnímu týmu Model klubu Hať, Martinu Kusynovi za skvělou fotodokumentaci soutěže a také obci Hať za celkovou podporu. V neposlední řadě děkujeme všem divákům, kteří se na Navigační pohár Petra Tučka přišli podívat. Těšíme se na shledání na dalších akcích.

Kompletní fotogalerii naleznete na facebookové stránce Martin Kusyn Photography.



Foto: Martin Kusyn


Video: Jiří Hartmann