pondělí 11. května 2020

Vyrobili jsme ochranné štíty pro školu, obec, lékárnu i pro obchody a živnostníky v Hati

Jak jste si jistě všimli, situace okolo pandemie koronaviru stále neutichla. Proto jsme se i my rozhodli přiložit ruku k dílu.

V březnu jsme ve spolupráci s VŠB-TUO  a Protolab.cz se zapojili s 3D tiskárnou, kterou využíváme pro výuku v modelářském kroužku, do tisku ochranných štítů. Z poskytnutého materiálu jsme vyrobili 30 ochranný štítů. V dubnu následovala nutná technologická pauza z důvodu opravy 3D tiskárny. V souvislosti s novými vládními opatřeními, která souvisí s rozvolňováním obchodu, služeb a školní výuky, jsme se rozhodli podpořit místní instituce a živnostníky. 

Díky aktivnímu zapojení členů Model klubu Hať, především Kamila Bančíka, Martina Jaroše, Petra Škovránka a dalších členů jsme dalších 75 ochranných štítů věnovali Základní škole a mateřské škole v Hati, obecnímu úřadu, lékárně v Hati, zaměstnancům obchodů TUTY na horní i dolní Hati a dále dalším místním podnikatelům a živnostníkům, kteří působí v obci Hať. Deset ochranných štítů jsme dodali také do MŠ Hornická v Ostravě. Všechny štíty jsme poskytli zcela BEZPLATNĚ. Velice si totiž vážíme práce všech, kteří se starají o chod naší obce.

Jestli víte o někom, kdo potřebuje štíty  - hlavně z řad zdravotníků, na které se mnohdy ještě nedostalo, prosíme – ozvěte se nám na Facebooku nebo emailem na model.klub.hat@seznam.cz. Ještě nějaké štíty máme, a pokud bude třeba, budeme tisknout dále!!!! Záleží nám na vašem zdraví! 



Zajímavosti z výroby:    
  • Celkem 3D tiskárnou proteklo 5 kg materiál PETG a PLA, což je asi 1,5 km filamentu.
  • Celková doba tisku dosáhla 210 hodin.
  • Ze začátku jsme tiskli štíty z PETG které byly náročnější na rychlost tisku – cca 4 hodiny na 1 kus –jednalo se o upravený model poskytnutý VŠB-TUO. Postupnou optimalizací u štítů z materiálu PLA (zde jsme se rozhodli použít model od Josefa Průši) se nám ale podařilo dostat na krásný čas 1 h 20 minut!
  • Nad tiskárnou musí být stálý dozor, o který se staral ve dne v noci člen klubu Kamil Bančík.

Celkem se nám podařilo vyrobit 105 štítů.



Na výrobě se také podílela spousta dalších členů z našeho klubu:
  • Pomoc s tiskem dalších komponentů se na své 3D tiskárně postaral Jiří Bulušek.
  • Zajištění fólií na hledí a organizaci toku materiálu se chopil Martin Jaroš.
  • Na samotné kompletaci se podílelo mnoho členů Model klubu Hať, kteří zde nebyli zmíněni. Samotné distribuce se posléze zhostil Günther Gajda.

Všem našim členům, kteří přiložili ruku k dílu, děkujeme.


Prosíme – berte na vědomí – štíty slouží jako doplňková ochrana – neslouží jako náhrada roušky!!!

Dávejte si také pozor na „šmejdy“, kteří se snaží v této nelehké situaci prodávat štíty za nesmyslné příspěvky v řádech, který je za hranicemi lichvy. Náklady na materiál jsou okolo 30 Kč – model od Josefa Průši je dostupný zcela zdarma. Štíty vyrobené průmyslově na vstřikolisech se prodávají na internetu za 50 – 100 Kč.