středa 14. září 2011

Ohlédnutí za Mistrovstvím ČR RCA


První zářijový víkend proběhlo na modelářském letišti Mistrovství České republiky rádiem řízených letadel RCA. Tohoto vrcholného leteckého klání, které uzavírá sérii republikových soutěží, se zúčastnilo 11 pilotů, přičemž reprezentaci našeho klubu hájili hned tři letci v podání Ing. Jiřího Plačka, Petra Škovránka a Martina Mikolajka.

Mistrovství začalo v sobotu 3. září v 9:00 slavnostním nástupem soutěžících, starosty obce Hať Pavlem Kotlářem, zástupce ředitele školy Mgr. Bohuslavem Těžkým a předsedou Model klubu Hať Güntherem Gajdou. Státní hymnu v nádherném podání zazpívala Veronika Bekárková.
První kolo soutěžních letů odstartovalo v 9:30. Po něm následovala přestávka vyplněná exhibicí obřího modelu Zdeňka Sládka. Druhé soutěžní kolo na sebe nenechalo dlouho čekat, a v 14:00 byli všichni piloti opět připraveni podat nejlepší výkony. Po celý den soutěžícím přálo bezchybné počasí. Jasno a bezvětří. Nic více jsme si my organizátoři a hlavně piloti ani nemohli přát.
Po odlítaném druhém soutěžním kole byl čas pro volné letové ukázky nejrůznějších modelů. Leteckou show předvedl Martin Hauk, který se svým letadlem ukázal všem divákům kouzlo umění létání na hudbu. Dále byl k vidění model vrtulníku, aerovleky větroňů, či letka malých elektromodelů.
Dopolední neděle 4. září, patřila poslednímu, třetímu soutěžnímu kolu. Opět převládalo jasné a teplé počasí místy doplněné mírným vánkem. Dramatickým momentem se stal okamžik, kdy za letu Martinovi Haukovi upadla část kabiny. Další pilot Václav Řípa také zaznamenal ztrátu části svého stroje, a to vrtulového kužele. Jelikož pravidla určují, že letadlo musí přistát ve stejném stavu, v jakém odstartovalo, byl těmto pilotům jejich let třetího kola anulován.
I přesto tuto skutečnost, se to nikterak výrazně nepromítlo do jejich pořadí. Mistrovství ČR RCA vyhrál Martin Hauk, druhé místo obsadil Václav Řípa a třetí skončil Martin Drštička.
Reprezentanti hájící naše klubové barvy se umístili na tomto pořadí: 5. Jiří Plaček, 9. Petr Škovránek, 10. Martin Mikolajek. Všem srdečně gratulujeme za krásné umístěné ve špičkové soutěži, s tvrdou konkurencí.
Závěrem bychom chtěli poděkovat všem členům Model klubu Hať, kteří se podíleli na přípravách a zabezpečení soutěže a všem sponzorům, bez kterých by konání této prestižní modelářská soutěže bylo velice obtížné. Jmenovitě jimi jsou manželé Hawlikovi, SAO Computers, Obec Hať, ZŠ v Hati, Josef Janoš, Lumír Cima, Milan Janiš a Bernard Cigán. Všem sponzorům a přátelům klubu patří veliký dík! Poděkování také patří široké veřejnosti, která projevila, ať už ze zvědavosti nebo z obdivu, zájem o toto netradiční hobby, a které jsme mohli svůj koníček zase o něco více přiblížit. Pevně věříme, že se opět shledáme při dalších akcích pořádané Model klubem Hať.


J. A.