čtvrtek 7. dubna 2011

1. Haťská RCA - Letecké akrobaty v akci

V sobotu 2. dubna proběhl na letišti Model klubu Hať tradiční třetí ročník soutěže leteckých akrobatů pod názvem 1. Haťská RCA neboli Radio Control Acrobatic (rádiem řízené akrobaty). Jak samotný název prozrazuje, naše soutěž je jako první svého druhu v kalendáři letecko-modelářských soutěží a otvírá tak celorepublikovou soutěžní sezonu.


Zahájení 1. Haťské RCA proběhlo prezentací soutěžících v půl desáté. Do leteckého klání se registrovalo 8 pilotů převážně z moravskoslezského kraje. Pro vysvětlení uvedeme, že soutěž RCA se lítá ve třech závodních kolech, pokud pořadatelé nestanoví jinak v rámci pravidel, kdy soutěž kvůli povětrnostním a jiným vlivům můžou ukončit už po druhém odlítaném kole. Cílem každého pilota je odletět danou akrobatickou sestavu, která se vyhlašuje vždy na období dvou let. Jednotlivé akrobatické prvky s sebou nesou koeficient náročnosti. Celý let je posuzován minimálně třemi objektivními, nestrannými a nezávislými bodovači, kteří letový prvek hodnotí číselnou škálou známek od jedné do deseti, přičemž známka deset znamená nejlepší výkon. Jednotlivá hodnocení se pak násobí daným koeficientem náročnosti obratu. Hodnoty od všech bodovačů se sečtou a dají tak ucelený obraz o pilotově výkonu v daném kole.

První soutěžní kolo odstartoval vzlet akrobatického speciálu Petra Bukovanského. Bodování se zhostil současný mistr republiky v kategorii RCA Martin Hauk, dále předseda Model klubu Hať Günther Gajda a Petr Škovránek. Někteří piloti se svých akrobatických dovedností zhostili výtečně, jiní však o něco hůře. Nicméně první kolo a jak nakonec celá soutěž prokázala, se neslo v nadstandardní úrovni. Barvy Model klubu Hať výborně hájili dva naši členové, Jiří Plaček a Martin Mikolajek. První kolo nejlépe zaletěl Martin Drštička s tisíci body.

V druhém kole vystřídal Martina Hauka na pozici bodovače Jaroslav Bekárek mladší, který bodoval i kolo třetí. Od poloviny soutěže se letecké klání neslo v duchu zhoršených povětrnostních podmínek, občasného mrholení a nepříjemného bočního větru, který pilotům znesnadňoval udržení osy letové hladiny. V obou kolech mohly zástupy návštěvníků rovněž vidět výborné akrobatické výkony letců.

První haťskou RCA vyhrál Martin Drštička s celkovým počtem 2 000 bodů, druhé místo obsadil Petr Bukovanský s 1 981 body a na třetí pozici se umístil Ondřej Matula s 1 969 body. Náš reprezentant Jiří Plaček skončil na krásném čtvrtém místě. Martin Mikolajek hájil chvost tabulky z osmé příčky. Všem soutěžícím patří velká gratulace!

Závěrem bychom Vás chtěli pozvat na námi pořádané Mistrovství republiky RCA, které se bude konat 3. – 4. září 2011, na místním letišti MKH. K vidění budou ty nejlepší výkony a stroje letecko-modelářské špičky z celé České republiky.

J. A